Cool District

Cool District je jméno městské čtvrti v centru Rotterdamu. I oblast, kde se nachází Berlínskej model v Praze 7 by se dala považovat za “cool”. Jen s tím rozdílem, že v Rotterdamu byla trendovost čtvrti přisouzena poněkud uměle- když se vedení města před pár lety rozhodlo, že do několika ulic v centru města vtěsná bary, designové obchody, galerie a jiné hip podniky. Uměle tak vzniklo centrum pro lidi, kteří si o sobě rádi myslí, že jdou s dobou. Bez historie, bez aury.

V Rotterdamu jsem byl 6 týdnů na residenčním pobytu. Vzhledem k nulovému rozpočtu na výstavu, která měla být výstupem mé residence, jsem se rozhodl pracovat ve stylu sběrače. Sbíral a kradl jsem materiály z okolí Cool Districtu. Tyto předměty, části reklam, mainstreamové symboly, obaly na drogy nebo jen materiály, které nejsou v české městské krajině tak časté, jsem použil jako záznamy svých derivé. Kromě objektů a instalací komentujících socio- politickou situaci v dnešním megapolis jsem zde natočil osmnácti- minutové video. V každé jeho části se performancí snažím vyjádřit ke čtyřem tématům urbanismu, která jsou pro mne stěžejní. Ve své práci se snažím o zachycení procesu přenosu díla z veřejného prostoru do prostoru galerie/ateliéru, kdy mi jde práve o zboření hranic veřejného a soukromého. V tomto smyslu, se dá na projekt dívat jako na můj umělecký manifest.

V.T.

Výstava Cool District v Berlínskym modelu bude částečným přenosem původní výstavy z Rotterdamu, která proběhla 25.4.2014

Teaser na původní výstavu: https://vimeo.com/92189267

Informace k původní výstavě: http://www.hetwildeweten.nl/2014/25-4-2014-vladimir-turner-cool-district/#more-3273