Člověče nezlob se!

Martina Chloupa, Terezie Hons:
Člověče nezlob se!
Do not get annoyed Buddy!

Ježíš Kristus jistě nebyl černoch, přesto existuje jeho zpodobnění v tmavé barvě. Je to v městečku Esquipulas v Guatemale. Masový zájem o Černého Krista se strhl poté, co ho v roce 1737 na shromáždění poutníků spatřil guatemalský arcibiskup a odešel z Esquipulas vyléčen z chronické nemoci. Symbol Ježíše byl původním mayským obyvatelstvem této středoamerické země přijat velmi pozitivně, vždyť sami v rámci svých náboženských rituálů obětovali tisíce , obětován mohl být i král. Za nás jen jeden. Museli si ho jen trochu „přibarvit“.Pokud zadáte heslo black jesus do vyhledávače, jako první první odkaz se zobrazí stejnojmenná píseň americké skupiny Everlast:

Říkají mi bílý ďábel,černý Ježíš
nebe se zavírá, peklo mrzne
šílenství ega, přepisování scénářů
prolévání krve,války gangů
čas míjí a já stále padám níž
nevidím ale slyším jejich volání, basketbalisté dávají míčhráči si hrají, nepřátelé bojují, poctiví se modlí

Ano, hráči si hrají, nepřátelé bojují, poctiví se modlí. To vše je možné zažít každý den, ale i prostřednictvím hry – simulace. Analýza širokého spektra konfliktních a rozhodovacích situací nám může pomoci vytvářet matematické modely daných konfliktů a s jejich pomocí nalézat ty nejlepší strategie, které lze uplatnit v mnoha lidských činnostech, od ekonomie přes politologii až po sociologii. Nikdy však nelze stoprocentně předpovědět, jak daná situace opravdu dopadne.
Projekty jako například Evropská unie však i přes plánování podpořené exaktními výzkumy a modelovými situacemi většinou končí jako pouhopouhá iluze.Pozitivní stav ekonomiky, na kterou bývá brán největší zřetel, je jen jedním z tisíce aspektů vedoucích k zdárnému konci. Autonomii států devastuje nadvláda několika nadnárodních firem. Koncentrovaný kapitál svoju moc stále zvyšuje. Destrukce Země je srovnatelná s nárazem asteroidu.
Stejně tak náboženství je jen objektivně funkční iluze – věříme na Santu Clause, i přestože víme, že neexistuje. Chceme-li v životě najít smysl, musíme se zbavit struktur, jimiž jsou naše ideologie formovány. Získáme tak skutečnou svobodu od státu, náboženství i peněz.

Hráči si hrají, nepřátelé bojují, někteří se modlí

Richard Bakeš
Berlinskej Model
2014