We Transfer

Adam Holý měl mít v galerii Berlinskej Model v srpnu výstavu.
I přes tragickou událost jež se stala, jsme se ve spolupráci s Polansky Gallery rozhodli Adamovi výstavu uspořádat.
B.M.
————————————————————————————-
Poslední výstava Adama Holého se nakonec koná o dva týdny dřív, než bylo původně domluveno. O jeho výstavě v Berlínskym Modelu jsem se dozvěděl před pár dny, když Facebook zaplavily překvapené reakce na jeho předčasnou smrt. To, že by se výstava měla odehrát i přesto, že vernisáž už nestihne, byla okamžitá reakce na šok. Ze zkušenosti vím, že každá výstava pro něj byla výzvou, kterou prožíval naplno, někdy až dramaticky. Stejně intenzivně občas působila i jeho osobnost. Nedávno nám do Polansky Gallery poslal přes wetransfer nové fotky. Plánovali jsme na podzim projekt s názvem Theory of Ghosts, skupinovou prezentaci na veletrh. Ve složce bylo jedenáct fotografií krajin. Zmnožené pohledy s poeticky věcnými pracovními názvy. Tři z nich jsme teď společně vybrali pro výstavu WeTransfer v Berlinskym Modelu.
J.H., 15. 7. 2016
————————————————————————————-
Adamův odchod je nejen děsivě předčasný a absurdně náhlý, ale navrch se odehrál právě v době, kdy se jeho talent a zarputilost, kterými mě odedávna oslňoval (a někdy i iritoval), začínaly definitivně a nevyvratitelně zúročovat. Měl jsem v posledních letech pocit, že se Adam konečně naučil chápat i překonávat sám sebe, jak o tom vypovídaly čím dál tím překvapivější fotky a promyšlenější výstavy.
Těch pár fotek, které měl Adam nachystané na výstavu do Berlínského modelu, bohužel teď už nesvědčí jen o jeho poživačném i hořce patetickém romantismu, ale vyjevují najednou s až děsivou jasností leccos o jeho skutečném vztahu vůči zázračnu a nekonečnu, které ho dostihlo dřív, než kdokoliv včetně jej samotného mohl čekat. Je dvojnásob strašné tak průzračně vidět, že v hledání absolutna nakonec tím nejkrutějším možným způsobem paradoxně zvítězil.
Nezbývá než Ti poslat někam do absolutního prázdna za tvoji neurvale svůdnou jasnozřivost vřelé i trpké díky, milý Adame.
P. V., 15. 7. 2016