Scary Good

Rebekka Benzenberg, Eliška Konečná, Monika Grabuschnigg, Constantin Hartenstein, Mary-Audrey Ramirez Kurátor: Anna Meinecke, Anton Janizewski  1. 9. 2022 – 20. 9. 2022 Facebook event

Během Prague Art Week 22 bude otevřeno od pátku 9. 9. do 15. 9.
11–18h

Výstava byla finančně podpořena Česko-německým fondem budoucnosti.

Umělci: Rebekka Benzenber (DE), Monika Grabuschnigg (AT), Constantin Hartenstein (DE), Eliška Konečná (CZ), Mary-Audrey Ramirez (LU)

V rámci třetího ročníku SUMO hostí Berlinskej Model kurátorský projekt Scary Good berlínské galerie současného umění Anton Janizewski a online platformy gallerytalk.net.

V tvorbě je bolest i vzrušení. Jakmile se myšlenka začne projevovat jako něco, co je příliš dobré, člověk je přitahován k nedůvěře v dobrý pocit. Častěji než ne se očekávaná velkolepost ukáže, že je spíše triviální než mimořádná.

Zatímco se ke skutečně pozoruhodnému ve své abstrakci těžko dopracujeme, cool efektu lze dosáhnout přes skladbu kódů. Prováděna s nonšalancí, pečlivě kurátorovaná a kontrolovaná estetika chrání skutečné touhy člověka. Honba za příslibem se zdá být pod štítem uznání méně děsivá, ačkoli stále nebezpečná.

Výstava je zároveň poctou i dekonstrukcí současného cool, pohrává si s klišé drsnosti, zatímco je nakonec opomíjí. Rebekka Benzenberg (DE), Monika Grabuschnigg (AT), Constantin Hartenstein (DE), Eliška Konečná (CZ) a Mary-Audrey Ramirez (LU) čerpají z fetišismu a fitness kultury, odkazují na stvoření z videoher, ohnutá těla a smrtící ovoce. Jejich umění a osobnosti se spojují v něco, co se prezentuje jako neporušitelný povrch, pod nímž lze objevit skutečnou oddanost, pochybnost, kritiku, něhu a vizi.

Scary Good koketuje s krásou temnoty a bere si podlost světa jako výchozí bod k hlubšímu zkoumání společných nadějí a obav. V touze po spokojenosti nechává zaznít touhu po triumfu. Pro případ, že se ten děsivě dobrý pocit naplní.